Genellikle bademcik ve geniz eti problemleri çocuklarda görülmektedir. Bu demek olmuyor ki bu problemler yetişkinlerde görülmüyor. Aksine yetişkinlerde de görülen bu rahatsızlık çocukken tedavi edilmediğinde büyüdükçe daha fazla problemlere neden olmakta. Bademcik şişmesi olan çocuk veya yetişkinlerde, ateşlenme, nefes almada güçlük çekme ve kulak ağrıları gibi belirtiler görülmekte. Geniz eti büyümesi olan çocuk ve yetişkinlerde görülen belirtiler ise nefes almada güçlük çekme, horlama, ağzı açık uyuma vb. problemler gözlenmekte.
Bademciğin enfeksiyon kapması ve geniz etinin büyümesi sonucunda hastaların yaşam kalitesi düşmekte. Bu nedenle bu tür hastalıklar daha küçük yaşlarda tedavi ettirilmeli. Ameliyat deyince özellikle hasta yakınları çekinmektedir. Ancak bu çekinceye gerek yok. Çünkü yapılacak olan ameliyatlar o kadar büyütülecek operasyonlar değil. Bu tür ameliyatlar kısa sürer ve daha az tehlikeli olur. Ameliyattan sonra aradaki fark epeyce artmaktadır. Adeta çocuk ve yetişkinler bu operasyonlarla rahatlamakta ve yaşam kaliteleri artmaktadır.
Ameliyat dışında uygulanan tedavilerden cevap alınmadığında bu yönteme başvuruluyor. Genelde bademcik şişme rahatsızlığı için verilen ilaçlar kalıcı çözüm olmuyor. Hastalık başladığında kullanılan ilaçlar belirli bir süreliğine etkili oluyor. Ancak alınan ufak bir soğukta hastalık tekrarlanıyor. Hastalık tekrarlandıkça ilaç dozunu arttıran kullanıcılar yanlış yapıyor. Çünkü ilaçlar kalıcı çözüm sağlamıyor. Bu nedenle genelde ameliyat önerilmektedir.
Bademcik ameliyatları iki şekilde yapılmaktadır. Eğer ki hastanın bademcikleri iltihaplı değil ise sadece ufak bir operasyonla bademcik küçültülüyor. İçeride kalan küçük parça bademciğin bütün görevini karşılayabiliyor. Ancak bademcik iltihaplı ise ve yılda dört kereden fazla hastalık atak göstermiş ise bademciğin tamamının alınması gerekiyor. Bu durumda cerrahlar bademciğin tamamını alıyor. Çünkü sürekli antibiyotik kullanımı bazen tehlikeli olabiliyor. Bu işlemde küçük bir operasyon yapılarak gerçekleştirilmektedir. Ameliyat için gerekli kriterlerini hastaya göre doktor belirlemektedir.
Geniz eti eğer ki yaşam kalitesini düşürmüş durumdaysa ameliyat yapına karar veriliyor. Ameliyat için belirli bir yaş kriteri bulunmuyor. Hatada horlama ve terleme gibi rahatsızlıklar var ise geniz etinin büyüklüğüne bakılmaksızın alınması öneriliyor. Geniz eti ya üç yaşından önce büyür durumdadır yada yedi yaş sonrasında büyür durumdadır. Bu yaşlar dışında geniz eti büyümesi olursa durum tehlike arz edebiliyor. Ancak geniz eti yaşam kalitesini düşürüyorsa küçük yaşlarda küçük bir operasyonla alınması öneriliyor.