Kulağa tüp takılması oldukça yaygın yapılan bir operasyondur. Büyüme çağındaki çocuklarda bazen duymama veya az duyma problemi gözlenebiliyor. Buda çocuğun yaşam kalitesini düşürüyor. Çocuk okula gidiyorsa derslerinde gereği kadar verim alamayabiliyor. Eğer çocuğunuzda duyma problemi olduğunu fark ederseniz bu durumu öğretmenlerine iletin. Tedavi süresince veya en azından tedaviden önce öğretmenler çocuğunuza gerekli özeni gösterecektir. Öğretmenler bu konuda hassas davranarak çocuğunuzu ön sıralara alacaktır ve daha yüksek sesle konuşacaktır.
Kulak tüpü silindir şeklindedir. Aletin ortasında bir kanal mevcuttur. Bu alet KBB uzmanları tarafından kulağa yerleştirilen ve kulağa hava geçişini saylayan bir tüptür.
Kulak tüpü yapılan araştırmalar sonucunda takılmaya karar verilir. Doktor kulağa dış yollardan, mikroskop kullanarak kulak içine girer. Kulak zarını çizer. Kulak zarında çizilen yerden orta kulaktaki sıvı dışarı çekilir. Belirli aletlerle kulağın çizildiği yere, bir ucu orta kulakta diğer ucu ise dış kulakta kalacak şekilde tüp yerleştirilir. Hastanın kulağında gözle görülür bir fark olmayacaktır.
Ameliyatta çocuklara da genel anestezi, yetişkinlerde ise lokal anestezi kullanılır. Ancak isteyen yetişkinlere de genel anestezi uygulanabilir.
Kulağa tüp takmak hastalığa göre farklı yararlar sağlar. Bu yararlardan bazıları aşağıda;
İlk defa kulak tüpü takılan çocuklarda tüp 6 aya yakın içeride kalır. Bu süre dolduğunda vücut, tüpü otomatik olarak dışarı atar. Genellikle doktora kontrole gidildiğinde doktor tüpün dış kulağa atıldığını görür ve tüpü alır. Eğer tüp kendiliğinden dışarı atılmazsa ve süre bir yılı geçiriyorsa doktor küçük bir operasyonla tüpü çıkarır. Ancak tüp ikinci defa takılıyorsa süresi daha uzun olacaktır. Tüp hekimin öngördüğü bir tarihte çıkarılır. Genellikle ikincisi takılan tüpler bir yıldan fazla içeride kalır.